A nagyon zöld ebéd

2008 április 18. | Szerző: |

 A spenót gyógyító erejét tekintve az egyik legértékesebb zöldségfélénk. Kiemelkedően gazdag flavonoidokban (apigenin), karotinoidokban, klorofillban és folsavban. Magas az antioxidáns vitamin és a szerves, jól hasznosítható ásványi anyag tartalma. Perzsa fű néven már a VIII.-IX. században ismert volt.


Az egyik legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. A K-vitamin-hiány vérzékenységet okozhat.  A vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Emiatt a csecsemőknek legfeljebb csak hetente egyszer adjuk.


 Mikor tegnap este elhatároztam, hogy itt az idő megismertetni Nórit a spenóttal, kicsit gondolkodni kezdtem, hogy akkor most melyik verziót is készítsem. Ott van a banános, egynek,  én nem szimpatizálok vele, de azért íme a recept:


Spenótpüré banánnal:


Hozzávalók:


-10 dkg spenót


-1 közepes krumpli


-15 dkg banán


-bármilyen feltét


10 dkg spenótot folyó vizben alaposan megmosunk, száraitól megtisztítjuk. Vizet forralunk, és a forró vízbe dobva a leveleket, azokat 6-7 percig főzzük, majd hideg vízbe kiszedjük, hogy a színe megmaradjon. Ezután egy közepes krumplit megtisztítunk és azt is megpároljuk. Mikor kész, kb. 15 gramm banánnal összeturmixoljuk a zöldségeket. Bármilyen feltéttel kínálhatjuk.


Mint mondtam, nekem ez a banános balhé nem tetszett, ezért ismét a fejem után mentem, és íme ez lett belőle, mondanom sem kell, ízlett a babának.


Spenót, majdnem mint a nagyoké:


Hozzávalók:


-10 dkg spenót


-1 kisebb burgonya


-fél gerezd fokhagyma


-feltétnek reszelt ementáli sajt vagy  pulyka/csirke húspép 


10 dkg spenótot folyó vizben alaposan megmosunk, száraitól megtisztítjuk. Vizet forralunk, és a forró vízbe dobva a leveleket, azokat 6-7 percig főzzük, majd hideg vízbe kiszedjük, hogy a színe megmaradjon. Ezután egy közepes krumplit megtisztítunk és egy fél gerezd fokhagyma társaságában (nem kell felaprítani a fokhagmát) megpároljuk.Mikor kész, a spenótleveleket mellétesszük pár percre, hogy átmelegedjenek, végül a krumpli párolólevének segítségével (nem kell sok belőle,mert nagyon vizes lesz a püré) és egy mokkáskanálnyi étolajjal összeturmixoljuk. Én reszelt ementáli sajttal kínáltam. Sikere volt! És micsoda zöld színe!


Később kínálhatjuk pulyka vagy csirkehúspéppel, úgy is nagyob finom!

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!