A zöldbab
2008 május 14. | Szerző: holyka78 |
A zöldbab egyik fõ táplálékunk a nyári hónapokban, azoban fagyasztásra is rendkívül alkalmas, ezért télen is könnyen hozzá lehet jutni.
A közkedvelt hüvelyes a kutatások szerint az Újvilágból származik – tudjuk ugyanis, hogy Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették.
Francia elnevezése (haricot) azték nevéből, tehát az “ayacolt” szóból ered. 1542-ben a híres botanikus, Fuchs írta le nagy pontossággal a növényt.
A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. Azóta pedig a termesztők egyre változatosabb és egyre jobb fajtákat nemesítenek.
Kalóriatartalma alacsony (23 kcal/100 g főtt zöldbabban), de nagy mennyiségű vitamint tartalmaz (különösen C, A-provitamin és B9 vitamin – azaz folsav – tartalma magas).
Nem elhanyagolható ásványi-anyag tartalma (kalciumban és magnéziumban gazdag) és rosttartalma sem (100 g zöldségben 2g rostot találunk).
Általában könnyen emészthető, és még a legérzékenyebb asztaltársaink is fogyaszthatnak a legzsengébb, legfiatalabb zöldbabból.
Kisbabáknak először 10 hónapos kor körül adhatjuk. Én kétféleképp készítem, mivel a családban is kétféle elkészítési módja ismeretes, hadd szokja a gyerek mindkettőt:-).
Zöldbabfőzelék I.
Hozzávalók:
– kb. 10 dkg zöldbab
-1 közepes burgonya
– mokkáskanál vágott kapor
-1 zöldhagyma fehér részéből kb. 3-4 centis darab karikákra vágva
-2 teáskanál natúr joghurt
-feltétnek csirke vagy pulykahúspép
-ízesítőnek 1 mokkáskanál fruktóz (elhagyható) és pár csepp citromlé
Ha a zöldbab friss, akkor alaposan meg kell mosni, végeit levágni, és blansírozni, azaz vizet forralni, és a babot főzni benne pár percig, ugyanis a főzőlé színe csúnya sötét lesz. Egyébként fagyasztás előtt is így kell eljárni a zöldbabbal, nem jó nyersen lefagyasztani. Szóval, ezt a blansírozó lét kiöntjük, nem használjuk fel.
Ha fagyasztott zöldbabot használunk azt is megmossuk.
A zöldbabot a krumplival, a hagymával és a kaporral feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. Mikor a bab megpuhult turmixgépbe szedjük, mokkáskanál olajjal, a joghurttal, és a húspéppel összeturmixoljuk, a főzőlevet is felhasználjuk a hígításra. A végén pici fruktózzal és pár csepp citromlével ízesítjük.
Zöldbabfőzelék II.
Hozzávalók:
-kb. 10 dkg zöldbab
-1 közepes krumpli
-fél gerezd fokhagyma
-1 szál petrezselyemzöld
-2 teáskanál natur joghurt
-feltétnek pulyka vagy csirkehúspép
A krumplit és a zöldbabot a fokhagymával és a petrezselyemzölddel feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. A puhára főtt zöldségeket (a fokhagymát és a petrezselyemzöldet is) összeturmixoljuk 1 mokkáskanál olajjal, a joghurttal, és a húspéppel.
Nálunk az első variációnak volt nagy sikere, viszont a másodikról egyelőre nem tudok mit mondani, mert tegnap készítettem el, és a gyerek nem volt valami jó formában. Előfordul havonta egyszer, hogy egy nap megmakacsolja magát és nem hajlandó kanalas ételeket enni. De másnapra visszaáll az egyensúly:-).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: