A zöldbab

2008 május 14. | Szerző: |

 


A zöldbab egyik fõ táplálékunk a nyári hónapokban, azoban fagyasztásra is rendkívül alkalmas, ezért télen is könnyen hozzá lehet jutni.


A közkedvelt hüvelyes a kutatások szerint az Újvilágból származik – tudjuk ugyanis, hogy Peruban és Mexikóban már több ezer évvel ezelőtt termesztették.

Francia elnevezése (haricot) azték nevéből, tehát az “ayacolt” szóból ered. 1542-ben a híres botanikus, Fuchs írta le nagy pontossággal a növényt.

A babot sokáig csak szemesen, frissen vagy szárított formában fogyasztották. Az olaszok voltak az elsők, akik a XVIII. század végén elkezdték friss zöldségként enni a még éretlen, zsenge babhüvelyeket. Azóta pedig a termesztők egyre változatosabb és egyre jobb fajtákat nemesítenek.


Kalóriatartalma alacsony (23 kcal/100 g főtt zöldbabban), de nagy mennyiségű vitamint tartalmaz (különösen C, A-provitamin és B9 vitamin – azaz folsav – tartalma magas).

Nem elhanyagolható ásványi-anyag tartalma (kalciumban és magnéziumban gazdag) és rosttartalma sem (100 g zöldségben 2g rostot találunk).

Általában könnyen emészthető, és még a legérzékenyebb asztaltársaink is fogyaszthatnak a legzsengébb, legfiatalabb zöldbabból.


Kisbabáknak először 10 hónapos kor körül adhatjuk. Én kétféleképp készítem, mivel a családban is kétféle elkészítési módja ismeretes, hadd szokja a gyerek mindkettőt:-).


Zöldbabfőzelék I.


Hozzávalók:


– kb. 10 dkg zöldbab


-1 közepes burgonya


– mokkáskanál vágott kapor


-1 zöldhagyma fehér részéből kb. 3-4 centis darab karikákra vágva


-2 teáskanál natúr joghurt


-feltétnek csirke vagy pulykahúspép 


-ízesítőnek 1 mokkáskanál fruktóz (elhagyható) és pár csepp citromlé


Ha a zöldbab friss, akkor alaposan meg kell mosni, végeit levágni, és blansírozni, azaz vizet forralni, és a babot főzni benne pár percig, ugyanis a főzőlé színe csúnya sötét lesz. Egyébként fagyasztás előtt is így kell eljárni a zöldbabbal, nem jó nyersen lefagyasztani. Szóval, ezt a blansírozó lét kiöntjük, nem használjuk fel.


Ha fagyasztott zöldbabot használunk azt is megmossuk.


A zöldbabot a krumplival, a hagymával és a kaporral feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. Mikor a bab megpuhult turmixgépbe szedjük, mokkáskanál olajjal, a joghurttal, és a húspéppel összeturmixoljuk, a főzőlevet is felhasználjuk a hígításra. A végén pici fruktózzal és pár csepp citromlével ízesítjük.


Zöldbabfőzelék II.


Hozzávalók:


-kb. 10 dkg zöldbab


-1 közepes krumpli


-fél gerezd fokhagyma


-1 szál petrezselyemzöld


-2 teáskanál natur joghurt


-feltétnek pulyka vagy csirkehúspép


A krumplit és a zöldbabot a fokhagymával és a petrezselyemzölddel feltesszük főni kicsit több vízben, mint ami ellepi. A puhára főtt zöldségeket (a fokhagymát és a petrezselyemzöldet is) összeturmixoljuk 1 mokkáskanál olajjal,  a joghurttal, és a húspéppel.


Nálunk az első variációnak volt nagy sikere, viszont a másodikról egyelőre nem tudok mit mondani, mert tegnap készítettem el, és a gyerek nem volt valami jó formában. Előfordul havonta egyszer, hogy egy nap megmakacsolja magát és nem hajlandó kanalas ételeket enni. De másnapra visszaáll az egyensúly:-).

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!