Minden 9-10 hónapnál fiatalabb bébi anyukája a falra mászik a következő kérdéstől: “Na, és adtál már neki a húslevesből répát, krumplit, csirkemájat összetörve?”
Igen! Ez az a kérdés, amitől a falra tudtam volna mászni, mikor megkérdezték, és alig bírtam magam tűrtőztetni, mikor már vagy huszadjára hallottam is. Dehát, ilyenkor arra kell gondolni, hogy 20-30 évvel ezelőtt teljesen más volt a szisztéma ami alapján a hozzátáplálás folyt és haladt, és lássuk be, mi huszon-harminc évesek is felnőttünk, és még egyben vagyunk, jobb esetben mindenféle allergia elkerült minket, rosszabban már rendelkezünk 1-2 ilyen nyavajával.
Tehát mi a babáinknak nem húslevesből nyert cuccokat adunk ugyebár kapásból, hanem várogatunk. Én megvártam, míg Nóri már 9 hónapos elmúlt, és akkor rávettem magam, hogy a húslevesből kivett zöldségeket, kicsi csirkemájat összemixeljem és megkínáljam vele a gyereket. Mielőtt a recept rejtelmeire térnék, elmondom mit tapasztaltam.
Elsősorban szerintem az a helyzet, hogy ugye az eddig kóstolt és elfogadott főzelékek alapjában véve minimálisan vannak ízesítve. Egy húsleves, még akkor is ízesebb, ha visszafogjuk magunkat, és húsleves minimált főzünk. Az én babám evett belőle, de nem mondhatnám, hogy oda meg vissza volt tőle.Megkóstolta, evett pát kanállal és annyi. Szóval ne várjátok, hogy na majd ebből ebből egy jókora adagot bavág a csöppség. Ha mégis, akkor hurrá! Tehát ezt is ugyanúgy kell bevezetni náluk, mintha új dolgot kapnának.
Húsleves “classic” minimál
Hozzávalók:
-csirkemell
-csirkecomb
-csirkemáj
-sárgarépa
-petrezselyemgyökér(fehérrépa)
-karalábé
-karfiol
-burgonya
-petrezselyemzöld
-vöröshagyma
-fokhagyma
-zellerlevél vagy kevés zellrgumó
Ugye, ezt a családnak is készítjük, tehát készítsünk elő ízlés szerint csirkemellet, combot, és pár darab csirkemájat. Zöldségnek répát, fehérrépát, karalábét egészben, karfiolt, és burgonyát szintén egészben. A karfiolból ne tegyünk sokat, mert nagyon megédesíti a levest, és mellesleg a répa is édesít. Én max. 4 rózsát teszek a húslevesbe. Fűszernek 1 kisebb fej vöröshagyma és néhány gerezd fokhagyma megy bele, és petrezselyemzöld csokorba kötve meg a zellerzöld vagy a gumóból kevéske.
Én úgy készítem, hogy hideg vízben felteszem közepes lángra a húst, és megvárom míg felforr. Mikor felforrt, a keletkező habot leszedem, és alacsonyabbra veszem a lángot. A hab leszedését addig folytatom, míg van rajta. Aztán jön a só, és az egész bors. Mivel baba is eszik belőle, a sóval és a borssal nagyon csínján kell bánni! Borsot meg sót a végén, a tányérban is rakhatunk a saját adagunkba.
Forrás után kerülnek bele a zöldségfélék is a hagymával, fokhagymával, petrezselyemzölddel. Ezután már csak meg kell várni, míg a leves mérsékelt lángon megfő. A karfiolt és a csirkemájat akkor szoktam beletenni, mielőtt késznek nyilvánítom a levest, tehát kb. negyed órával azelőtt, hogy lezárjuk a lángot a leves alatt. Különben a karfiol széthullik, a máj meg nagyon kemény lesz. Nem szabad nagyon rotyogtatni a húslevest, mert akkor csúnya zavaros lesz a leve.
Szóval, mikor megfőtt a levesünk, akkor kiemelünk belőle krumplit, répát meg vagy karfiolt, vagy karalábét, és kb. 2 mokkáskanálnyi csirkemájat és még egy kis csirkehúst. Ez lehet a combjából is, természetesen bőre nélkül. A turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és a levesből merünk ki lét a hígításra. Vigyázzunk, ne legyen túl zsíros, hiszen a csirkéből elég sok zsiradék jön ki a főzés során. Ezt a mixet kínájuk a babának.
A csirkemájat is fokozatosan vezessük be, és mivel méregkiválasztó szerv, maximum ezt is hetente egyszer adjuk a babának, fokozatosan emelve a mennyiséget.
A levesre magunknak szórok apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Én a főtt hús mellé gyümölcsmártásokat szoktam kínálni a család felnőtt tagjainak. Almát, meggyet, vegyes gyümölcsöt és pár szem főtt burgonyát. De adhatunk mellé kapormártást vagy bármilyen sós mártást is.
A recept címében szereplő minimál jelző arra utal, hogy minimálisan van fűszerezve a leves. Ha a baba nem eszik belőle, én még rakok bele fél zöldpaprikát, fél paradicsomot, és ha kevesebb hús megy a levesbe, vagy épp aprólékból készül, 1-2 leveskockát is pottyantok bele. De ha a baba eszik a levesből, akkor ne rakjunk bele se leveskockát, se ételízesítő port!
Húsleves “Classic”
2008 május 5. | Szerző: holyka78
Minden 9-10 hónapnál fiatalabb bébi anyukája a falra mászik a következő kérdéstől: “Na, és adtál már neki a húslevesből répát, krumplit, csirkemájat összetörve?”
Igen! Ez az a kérdés, amitől a falra tudtam volna mászni, mikor megkérdezték, és alig bírtam magam tűrtőztetni, mikor már vagy huszadjára hallottam is. Dehát, ilyenkor arra kell gondolni, hogy 20-30 évvel ezelőtt teljesen más volt a szisztéma ami alapján a hozzátáplálás folyt és haladt, és lássuk be, mi huszon-harminc évesek is felnőttünk, és még egyben vagyunk, jobb esetben mindenféle allergia elkerült minket, rosszabban már rendelkezünk 1-2 ilyen nyavajával.
Tehát mi a babáinknak nem húslevesből nyert cuccokat adunk ugyebár kapásból, hanem várogatunk. Én megvártam, míg Nóri már 9 hónapos elmúlt, és akkor rávettem magam, hogy a húslevesből kivett zöldségeket, kicsi csirkemájat összemixeljem és megkínáljam vele a gyereket. Mielőtt a recept rejtelmeire térnék, elmondom mit tapasztaltam.
Elsősorban szerintem az a helyzet, hogy ugye az eddig kóstolt és elfogadott főzelékek alapjában véve minimálisan vannak ízesítve. Egy húsleves, még akkor is ízesebb, ha visszafogjuk magunkat, és húsleves minimált főzünk. Az én babám evett belőle, de nem mondhatnám, hogy oda meg vissza volt tőle.Megkóstolta, evett pát kanállal és annyi. Szóval ne várjátok, hogy na majd ebből ebből egy jókora adagot bavág a csöppség. Ha mégis, akkor hurrá! Tehát ezt is ugyanúgy kell bevezetni náluk, mintha új dolgot kapnának.
Húsleves “classic” minimál
Hozzávalók:
-csirkemell
-csirkecomb
-csirkemáj
-sárgarépa
-petrezselyemgyökér(fehérrépa)
-karalábé
-karfiol
-burgonya
-petrezselyemzöld
-vöröshagyma
-fokhagyma
-zellerlevél vagy kevés zellrgumó
Ugye, ezt a családnak is készítjük, tehát készítsünk elő ízlés szerint csirkemellet, combot, és pár darab csirkemájat. Zöldségnek répát, fehérrépát, karalábét egészben, karfiolt, és burgonyát szintén egészben. A karfiolból ne tegyünk sokat, mert nagyon megédesíti a levest, és mellesleg a répa is édesít. Én max. 4 rózsát teszek a húslevesbe. Fűszernek 1 kisebb fej vöröshagyma és néhány gerezd fokhagyma megy bele, és petrezselyemzöld csokorba kötve meg a zellerzöld vagy a gumóból kevéske.
Én úgy készítem, hogy hideg vízben felteszem közepes lángra a húst, és megvárom míg felforr. Mikor felforrt, a keletkező habot leszedem, és alacsonyabbra veszem a lángot. A hab leszedését addig folytatom, míg van rajta. Aztán jön a só, és az egész bors. Mivel baba is eszik belőle, a sóval és a borssal nagyon csínján kell bánni! Borsot meg sót a végén, a tányérban is rakhatunk a saját adagunkba.
Forrás után kerülnek bele a zöldségfélék is a hagymával, fokhagymával, petrezselyemzölddel. Ezután már csak meg kell várni, míg a leves mérsékelt lángon megfő. A karfiolt és a csirkemájat akkor szoktam beletenni, mielőtt késznek nyilvánítom a levest, tehát kb. negyed órával azelőtt, hogy lezárjuk a lángot a leves alatt. Különben a karfiol széthullik, a máj meg nagyon kemény lesz. Nem szabad nagyon rotyogtatni a húslevest, mert akkor csúnya zavaros lesz a leve.
Szóval, mikor megfőtt a levesünk, akkor kiemelünk belőle krumplit, répát meg vagy karfiolt, vagy karalábét, és kb. 2 mokkáskanálnyi csirkemájat és még egy kis csirkehúst. Ez lehet a combjából is, természetesen bőre nélkül. A turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és a levesből merünk ki lét a hígításra. Vigyázzunk, ne legyen túl zsíros, hiszen a csirkéből elég sok zsiradék jön ki a főzés során. Ezt a mixet kínájuk a babának.
A csirkemájat is fokozatosan vezessük be, és mivel méregkiválasztó szerv, maximum ezt is hetente egyszer adjuk a babának, fokozatosan emelve a mennyiséget.
A levesre magunknak szórok apróra vágott petrezselyemzöldet is.
Én a főtt hús mellé gyümölcsmártásokat szoktam kínálni a család felnőtt tagjainak. Almát, meggyet, vegyes gyümölcsöt és pár szem főtt burgonyát. De adhatunk mellé kapormártást vagy bármilyen sós mártást is.
A recept címében szereplő minimál jelző arra utal, hogy minimálisan van fűszerezve a leves. Ha a baba nem eszik belőle, én még rakok bele fél zöldpaprikát, fél paradicsomot, és ha kevesebb hús megy a levesbe, vagy épp aprólékból készül, 1-2 leveskockát is pottyantok bele. De ha a baba eszik a levesből, akkor ne rakjunk bele se leveskockát, se ételízesítő port!
Oldal ajánlása emailben
X